Afdrukken

Pensioen kan goedkoper én eenvoudiger

Reflex bedrijfsinterview | december 2012

Wat is volgens u het grootste probleem bij het huidige pensioenstelsel?

“Het huidige pensioensysteem is te duur en te complex. Steeds meer bedrijven en werknemers willen hun pensioen daarom liever zelf regelen in plaats van gebonden zijn aan één verzekeraar of pensioenfonds.

Eigenlijk is het vreemd dat iedereen zelf kan bepalen bij welk bank hij gaat sparen, maar wanneer het over zijn pensioen gaat, zit hij opeens vast aan één uitvoerder. Schaffen we deze verplichtstelling af, dan gaan pensioenuitvoerders beter hun best doen om het pensioen goedkoper en eenvoudiger te maken. Dat is goed nieuws voor zowel de werkgever als de werknemer.”

Welke eerste stap moeten we dan nemen?

“We moeten beter luisteren naar de eindgebruiker. Die wil eenvoud en duidelijkheid. Werkgevers vragen op hun beurt ook om eenvoud en beheersbare kosten. Werknemers zien namelijk wel iedere maand de premie ingehouden worden op hun salaris, maar begrijpen eigenlijk niet precies hoe hun pensioen geregeld is. Werkgevers zijn veel geld kwijt aan een pensioenregeling, maar krijgen daar van hun werknemers niet de waardering voor die ze wel verdienen. Als we openstaan voor nieuwe ideeën, kan het pensioen goedkoper én eenvoudiger.”

Wat zou een oplossing zijn om dat dan te bereiken?

“Een oplossing kan zijn dat werknemers zelf sparen voor hun pensioen op een eigen geblokkeerde spaarrekening. Het spaarsaldo op deze rekening kunnen zij op ieder gewenst moment omzetten naar een tijdelijke of levenslange uitkering. De werkgever zorgt er vervolgens voor dat hij de risico’s van voortijdig overlijden en arbeidsongeschiktheid goed regelt, door alleen hier een collectief verzekeringscontract voor af te sluiten. Dat bespaart kosten. De verantwoordelijkheid voor het opbouwen van een goed pensioen komt hierdoor gedeeltelijk bij de werknemers zelf te liggen. Zij behouden grip op hun eigen pensioen. Dit principe sluit beter aan bij de huidige tijdsgeest.”

Locatie

Gebouw "Yellowstones"
Nijverheidsweg 60/11
3812 PM AMERSFOORT

Contact

  • 033 - 445 18 41
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

OXYLO Actuarieel Advies

KvK: 57282285

Volg ons